Leningen drukken op hoogte hypotheek

Veel consumenten zijn zicht niet bewust van dat een bank verder kijkt dan uw inkomen bij het bepalen van de hoogte van uw hypotheek. Ook leningen die u elders al hebt lopen kunnen van invloed zijn op uw maximale hypotheek. Denk hierbij aan een privé leaseauto, uw telefoon en een eventuele studieschuld.

Private lease heeft effect op uw hypotheek

Maatschappijen waar u uw lening hebt lopen maken consumenten vaak niet of nauwelijks bewust van de gevolgen van hun lening. Heeft u bijvoorbeeld een private lease dan heeft dit effect op de hoogte van het bedrag wat u bij de hypotheekverstrekker kunt lenen. U hoort echter van de maatschappijen alleen de voordelen van de private lease. Berekeningen tonen dat u met een private leasecontract van 250 euro per maand en een jaarinkomen van 38.000 euro, zo’n 60.000 euro minder aan hypotheek kunt krijgen.

Ook uw telefoonabonnement kan verschil maken

Schaft u een telefoon aan bij een telefoonabonnement en lost u deze maandelijks af in uw abonnementskosten? Dan wordt ook deze lening meegenomen bij het bepalen van de hoogte van uw hypotheek. Sinds mei 2017 wordt zo’n telefoonabonnement geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en dus als ‘schuld’ aangemerkt door de hypotheekverstrekker. Dit geldt bij abonnementen waarbij een telefoon met een waarde van minimaal 250 euro wordt geleverd. Wat u niet wordt verteld bij het afsluiten van het abonnement is dat u bij een afbetaling van 25 euro per maand, uw leenbedrag met 7000 euro wordt verminderd.

Voor zowel het private leasecontract als het telefoonabonnement geldt dat deze voor de duur van maximaal 30 jaar in mindering worden gebracht op uw besteedbaar inkomen, ook al is het abonnement of contract al eerder afgelopen.

Studieschuld draagt ook bij

Tijdens uw studie heeft u mogelijk geld moeten lenen. Een lening die destijds heel positief klonk kan u nu nog flink in de weg zitten. Met een gemiddelde studieschuld van 24.000 euro in het nieuwe leenstelstel, wordt u zo’n 25.000 euro gekort op het totale leenbedrag.

Het is goed om te beseffen dat iedere lening die u afsluit invloed heeft op de hoogte van uw maximale hypotheek. Veel bedrijven zullen u daar op voorhand niet over informeren en dan komt u er pas achter op het moment dat u er niet meer onderuit komt.

Bron: MakelMail

 

  • Inschrijven nieuwsbrief

  • Disclaimer

    Alfisure besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Alfisure is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.