Rechter weigert pensioenplicht zzp-schilder op te heffen

Zelfstandigen Bouw vindt het “onbegrijpelijk en uitermate teleurstellend” dat de rechter haar eis heeft afgewezen om zzp-schilders een vrije pensioenkeuze te geven. De uitspraak van de rechter betekent dat zzp-schilders verplicht blijven pensioen op te bouwen bij het bedrijfstakpensioenfonds BPF Schilders.

Zelfstandigen Bouw had een rechtszaak aangespannen tegen BPF en de Staat om een einde te maken aan de absurde situatie dat zzp-schilders zich moeten aansluiten bij BPF Schilders. “Alle andere zzp’ers mogen zelf bepalen of en hoe zij pensioen opbouwen. Het kabinet is ook niet van plan aan die vrijheid te tornen”, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “De meeste zzp-schilders willen van die pensioenplicht af. Het is niet uit te leggen waarom een zzp- timmerman wel zelf mag weten hoe hij spaart voor zijn oude dag, maar dat deze vrijheid niet aan een zzp-schilder wordt gegund. Duizenden schilders blijven nu in de wurggreep van het schilderspensioenfonds. Wij beraden ons nog op vervolgstappen.”

Ook in het licht van de hele discussie over hervorming van het pensioenstelsel, vindt Verhoef de uitspraak moeilijk te plaatsen. “Als het nu al mogelijk is zzp’ers te verplichten zich aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds, waarom was dat in de pensioendiscussie dan een van de breekpunten?”

Zzp-schilders zijn heel goed in staat zelf voor hun pensioen te zorgen, meent Verhoef. Daarvoor hebben zij echt geen pensioenfonds nodig.  Verhoef: “Het is een sprookje dat zij bij een pensioenfonds beter af zijn. Jarenlang zijn de pensioenen niet geïndexeerd. Dit jaar gaan zij voor het eerste in tien jaar omhoog;  met een schamele 0,5 %. De premie die een zzp-schilder betaalt aan BPF levert maar een heel gering rendement op. Een schilder die 40 jaar lang €1.613 afdraagt aan premie krijgt daarvoor volgens het fonds jaarlijks een brutopensioen van €4.806 voor terug. Dan moet je tachtig worden om alleen de ingelegde premie terug te krijgen. Als je het premiegeld op een spaarrekening zet met 0,2 % rente levert het al bijna meer op.”

Bron: Zelfstandigen Bouw

< terug naar nieuwsoverzicht

  • Inschrijven nieuwsbrief

  • Disclaimer

    Alfisure besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Alfisure is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.