Renteopslag verlengen spaarhypotheek soms gunstig

Staatssecretaris Snel reageert op het bericht dat klanten die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen ernstig worden benadeeld. Een spaarhypotheek is een hypotheekproduct bestaande uit een hypothecair lening en een ‘spaargedeelte’ (vermogensopbouw in een spaarproduct bij een bank of levensverzekeraar).

hypotheekHypothecair kredietverstrekkers moeten dezelfde hypotheekrente aanbieden aan klanten met hetzelfde risicoprofiel en dezelfde rentevaste periode. Het is wel toegestaan dat kredietverstrekkers voor verschillende hypotheekvormen verschillende rentetarieven hanteren. Omdat bij een spaarhypotheek de hoofdsom gelijk blijft gedurende de looptijd, kent deze hypotheekvorm een hoger rente- en herfinancieringsrisico dan een annuïtaire hypotheek. Afhankelijk van het aanhouden van buffers voor deze risico’s, en voor het funden van een spaarhypotheek. Zij kunnen deze hogere risico’s en additionele kosten vertalen naar een renteopslag.

Niet altijd nadelig

De klant betaalt in het geval van een renteopslag bij een spaarhypotheek een hogere rente. Deze rente is gelijk aan de rente die de klant krijgt over het spaargedeelte. Uiteindelijk betaalt de klant bij een hogere hypotheekrente minder spaarpremie-inleg. Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, kan een hogere hypotheekrente resulteren in een per saldo lagere maandlasten voor de klant. Bij het verlengen van een bestaande spaarhypotheek aan het einde van de rentevaste periode is een hogere renteopslag niet altijd nadelig. Of een hogere renteopslag voor- of nadelig is, is mede afhankelijk van het effectieve belastingtarief waartegen de rente in aftrek wordt gebracht en de opgebouwde waarde in het spaargedeelte.

Meer informatie: Beantwoording Kamervragen over het discrimineren door banken van klanten met een spaarhypotheek, 27 maart 2019

Bron: Taxence

< terug naar nieuwsoverzicht

  • Inschrijven nieuwsbrief

  • Disclaimer

    Alfisure besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Alfisure is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.